CREDIT : FB MAKAN LEPAK MINUM
SERUNDING AYAM
BAHAN-BAHAN
1 kilo isi ayam atau seekor ayam(ambil isi shj
1 kilo santan
3 genggam jintan kasar
3 genggam ketumbar
1/2 kilo bwg besar
10 ulas bwg putih
2 senduk gula, garam secukup rasa
5 senduk cili kisar -kalau suka pedas sila tambah sendiri
2cm halia
1 paket kerisik.
Minyak untuk menumis
Secawan air asam jawa,
CARA MEMASAKNYA:
Rebus isi ayam sampai empuk dan boleh disiat-siat halus.
Isi ayam yg telah disiat ditoskan
Blendkan bwg merah, bwg putih dan halia - ready utk tumis.
Jintan dan ketumbar disangai (goreng tanpa minyak) seterusnya diblend kasar-kasar sedikit, hancur sangat tak sedap.
Tumiskan bwg tadi bersama cili kisar, biar garing sebentar
Masuk pula jintan dan ketumbar yg telah diblend
Masukkan santan
Kacau sebati dan masukkan isi ayam tadi, masukkan garam, gula, dan kerisik
Last masukkan air asam
Goreng dengan api kecil selama lebih kurang 3 jam. Sampai garing baru angkat
No comments:
Post a Comment