CREDIT: FB RESEPI SHEILA RUSLY
Bahan-Bahan:
(**)500g
Ayam/Daging Kisar
(**)200g
Cheese (Mozzarella, Cheddar, Parmesan)
(**)300g
Breadscrumb (Serbuk Roti)
(**)400g
Tepung Ubi
(**)3 Biji
Kentang
(**)1 Biji
Telur (Putih Sahaja)
(**)Sedikit
garam
(**)Sedikit
serbuk lada hitam
Cara
Membuat:
(**)1. Kupas
kentang dan rebuskan kentang dengan sedikit garam sehingga empuk. Toskan dan
lenyek sehingga hancur.
(**)2.
Campur kentang lenyek tersebut bersama-sama Ayam/Daging kisar.
(**)3.
Campurkan tepung ubi secukupnya dengan garam dan serbuk lada hitam. Masukkan
tepung sikit-sikit sehinggalah adunan boleh dibentuk.
(**)4.
Bentukkan adunan tadi menjadi bebola doh sebesar bola ping pong.
(**)5.
Leperkan bebola untuk disumbatkan cheese (Lagi banyak cheese lagi sedap). Tutup
dan bentukkan kembali kepada bulat.
(**)6.
Pecahkan telur (Putih Sahaja) dan pukul sehingga kembang. Sediakan sepinggan
breadscrumb (Serbuk Roti).
(**)7. Celup
bebola tadi didalam telur. Golek-golekkan sehingga sekata.
(**)8.
Golek-golekkan bebola atas breadscrumb pula. Golek sehingga serbuk roti tu kena
pada semua tempat.
(**)9.
Goreng homemade Chicken Cheezy Balls anda dengan suhu api dapur yang sederhana
untuk mengelakkan hangus hitam.
No comments:
Post a Comment