KEK COKLAT LABAMBA

 



CREDIT: FAUZI POJI
Resepi: Kek Coklat Labamba
Bahan2 kek
5biji Telur
3/4 cawan gula halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
*11/2 cawan tepung cap ros
*1 cawan serbuk koko
*1 1/2 sdt soda bikarbonate
*11/2 sdt baking powder
1/2 cawan santan kara dicampurkan dengan 1/2 cawan air panas
Cara2
1. Ayak bahan bertanda * dan ketepikan
2. Pukul telur dan gula hingga kembang dalam bekas lain
3. Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan pula minyak masak dan pukul lagi hingga sebati. Matikan mixer
5. Bahagikan bahan ayak tadi kepada 3 bahagian. Masukkan 1 bahagian demi 1 bahagian Gunakan teknik kaup balik menggunakan senduk / spatula.
6. Masukkan santan yang dah di bancuh dengan air panas dan kacau sebati.
7. Oleskan loyang 8inci dengan minyak masak. Jangan lupa alaskan baking paper.
8.panaskkan Kukus hingga air mendidih dan kukuskan 50-60minit
9. Sejukkan kek pada suhu bilik
10. Potong dan bahagikan kek kepada 2 atau 3 bahagian dan mulakan sapuan buttercream
Bahan2 Buttercream coklat
200gm dark coklat
250gm butter
300gm gula aising
2sdt perisa strawberry
Cara2
1. Gunakan teknik double boil untuk cairkan coklat dan ketepikan.
2. Pukul butter hingga kembang.
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga ringan.
4. Masukkan coklat yang dicairkan tadi dan perisa strawberry hingga licin.
Bahan2 ganache
200gm dark coklat
1 sudu butter
Cara2.
Dengan menggunkan teknik double boil.. cairkan coklat dan butter hingga cair.. tuang ke atas kek yang telah di frosting
Hiasan
1 bungkus coklat almond coklat van houtan
1 bungkus coklat sniper
1 bungkus coklat gummy cadbury
1 bungkus kitkat bite
Hiaskan ikut citerasa anda

No comments:

Post a Comment